Kerékpártúrák a Balatonon

[vc_row full_width=”stretch_row_content_no_spaces”][vc_column][vc_single_image image=”565″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kerékpárral a Keszthelyi-hegységben

Letölthető kerékpáros térkép          Letölthető kerékpá túra leírás

Az egyik legszebb túra a Keszthelyi-hegységben. A magas szintkülönbségek ellenére kezdõknek is ajánlott. A Bringakörútról az alsógyenesi strandnál észak felé kell fordulni, a körforgalomnál a Faludi utcán egészen a falu határáig, ahonnét egy kis szakaszon földút vezet az erdészeti aszfaltútra.

A következő rész kissé meredek ugyan, de a táj mindenkit kárpótolni fog. Kisebb emelkedők és lejtők váltják egymást a Büdöskúti pihenőig. Innen kellemes lejtő következik, árnyas erdőben, egészen Balatongyörökig.
Keszthelyről indulhatunk nyugati irányba is felfedezni a hegységet. Cserszegtomaj érintésével érünk Rezibe, ahol a falu felett egykor vár állott – ma kőhalom. A romokhoz a végén meredek út vezet fel, de az elénk táruló panoráma kárpótolni fog. Reziből kanyargós lejtõs út vezet Zalaszántóra. Ódon 13. szd-i templom, kis kápolna, Európa legnagyobb sztupája teszi romantikussá a képet. Mindezt fűszerezhetjük egy kis kitérővel a kedves Tátika romhoz. Zalaszántóról hosszú egyenes út vezet Várvölgyre, néhány emelkedő Vállusig, aztán Büdöskúttól Balatongyörökön keresztül, vagy Felsőgyenesen át közvetlenül Keszthelyre kerekezhetünk haza.él Mátyás) kilátó megmászása. Ha még Büdöskút előtt Vállus felé kanyarodunk, néhány keményebb emelkedő vár ránk. Várvölgyön a Lesencék felé kanyarodva igazi vidéki látkép tárul elénk, szőlőskertekkel, sűrű erdőkkel. Tapolcán a legfontosabb látnivaló a Tavasbarlang, és a Malom-tó. A Szent György-hegy mellett kerekezünk le Szigligetre, aztán a bringakörúton haza.

A Keszthelyi-hegység várja a terepező kerékpárosokat is. Gyenesdiásról egy darabig a kellemes erdei piros turistaúton haladhatunk (pihenõ: Hatlábú Pajta), majd egyenesen az aszfaltozott erdészeti útig, ott jobbra fordulva Büdöskúti pihenőig emelkedik az út. A pihenő után a zöld jelzésen szinte Vonyarcvashegyig gurulhatunk. (pihenő: Cseri Kapu). Ezeket az utakat bárki használhatja, de a sisak itt kötelező!

Balatoni kerékpárút II. – Nyugat-Balaton

A kerékpárút ezen szakaszán megismerhetjük a Balatonpart illetve a Keszthelyi-hegység növény- és állatvilágát, a különböző fafajtákat, valamint a balatoni dombok szőlőiben termelt különleges fehérbor ízét.
Indulás Ábrahámhegy központjából.

Ábrahámhegy – Balatonberény (47 km)

Ábrahámhegyen miután megmásztuk a kerékpárúton a kis dombot, lefelé legyünk figyelmesek, mert aki nem ismeri az útvonalat könnyen a rossz irányt választhatja. Szóval ne egyenesen-jobbra, hanem egyenesen-balra haladjunk! Az út továbbra is gyér forgalmú utcákon halad. Átkelünk a vasúton és kiérkezünk a 71-es út mellé. Jól belátható, de nem túl jó minőségű kerékpárúton haladunk Badacsonytomaj-Badacsonyörsig. A településen kikerülünk egy buszmegállót, majd elérkezünk a Badacsony lábához… A vasúti megálló után ki kell mennünk az útra, majd az első lehetőségnél felkanyarodunk a bazalttemplom felé. Ha ez megvan, akkor már helyben vagyunk. Esetleg egy kis pihenőt is beiktathatunk, mivel az egyik legkeményebb szakasz előtt állunk. Ez pedig a Badacsonyt körbeölelő Római út.
Forgalmas (autók, gyalogosok, kerékpárosok) és emelkedőkkel tarkított, sokszor beláthatatlan útról van szó, így csak óvatosan. Aki megnézné Badacsony központját is, akkor ezt tábla jelzi, nem lehet eltéveszteni. Elhaladunk több kápolna mellett is és utunk során megfigyelhetjük, ahogy a Badacsony változtatja a formáját… Eleinte olyan furcsának, távolinak néz ki. Majd a jó szeműek felfedezhetik a Ranoldert keresztet. Az út közepén előjön a megszokott, klasszikus látvány: középütt a kereszt és a cukorsüveg forma. Majd beérkezve Badacsonytördemicre előtérbe kerülnek a felhagyott bazaltbányák… Tördemicen jön egy kis gurulás egészen a macsköves útig. Keresztezzük a síneket, átkelünk a 71-es úton, majd Szigliget vár ránk.
Szigliget felé tekerve átmegyünk az Eger-patakon, majd választhatunk, hogy elhagyjuk a Bringakörút útvonalát és betérünk Szigligetre, vagy folytatjuk utunkat és a kiváló minőségű, kissé emelkedős, kiépített kerékpárúton folytatjuk utunkat. A szigligeti kitérőről részletes leírás itt. Mielőtt tovább haladnánk vessük egy búcsú pillantást a Badacsonyra – egy jó darabig nem fogjuk látni… Az elnyújtott emelkedős részhez érve hihetetlenül kiszélesedik a bringaút – különös élmény ez a szakasz (különösen a másik irányból érkezve…). Közepén találjuk az Antal-hegyi pihenőt. Ezután kiérkezünk a 71-es út mellé. Innen megfigyelhetjük a Tapolcai-medence tanúhegyeit: Szent György-hegy, Csobánc, Gulács… Majd tovább haladva feltűnik a Szigligeti vár is. Az újabb emelkedő csúcspontja a szigligeti bekötőútnál lesz. Jobbra, a út túloldalán van egy csárda, aki megéhezne… Balra Szigliget, előttünk pedig a távolban a Keszthelyi-hegység… Kellemes, sík rész következik, egészen a balatonedericsi elágazóig. Az út során a kissé rozoga fahidaknál vigyázzunk! Esetleg némelyiknél megállhatunk, hogy megcsodáljuk a Szigligeti várat és a méltóságteljes Szent György-hegyet.

A vasúti átjáró után pici emelkedős rész jön, majd egy máig rendbe nem rakott rész okoz bosszúságot: a fák gyökerei által felpúposodott úton szinte képtelenség normális tempóban átkelni… Ha sikeresen túljutottunk ezen, akkor a megyehatáron elhaladunk a balatonedericsi Afrika Múzeum mellett, a maga egzotikus világával. A kerékpárosok ott akár tevegelve is utazhatnak egy kicsit – különleges pihenőként. A Bece-hegyi buszmegállóig a 71-es mellett haladunk. Visszanézve láthatjuk a mögöttünk hagyott Szigligetet és a Badacsonyt. Jön egy balkanyar, majd a golfpálya között, egy igazán kellemes lejtős részben lehet részünk, alján 90 fokos, beláthatatlan kanyarral. Óvatosan! Most jön az a szakasz, ami absz. jó minőségű és még haladós is lehetne, ha az a 6-7 bukkanós részt vhogy végre lelapítanák… Bosszantó. Ahol véget ér a szakasz újabb vasúti átkelő következik. Aki viszont szeretne kerekparut_balatongyorokMagyarország legszebb panorámájában gyönyörködni itt hagyja el a kerékpárutat és forduljon észak felé az emelkedős útnak, mely a Római forráshoz vezető bekötőút mellett halad el. Ide térjünk be, majd innen kisebb ösvényeken (nem feltétlen a lépcsősoron!) a balatongyöröki Szépkilátóhoz érünk, ahonnan a Balaton híres-nevezetes tanúhegyei figyelhetjük meg. Visszatérve a vasúti átjáróhoz elhaladunk egy kemping mellett, majd lassan megérkezünk egy igazán jó kis pihenőhelyhez. Ez a Soós-öböl. Érdemes itt is megállni. Innen Balatongyörök központja pár 100 méterre található. A strand mellett haladunk egészen a mólóig. Ott választhatunk, hogy északnak fordulunk és a Keszthelyi-hegység felé vesszük az irányt vagy egyenesen tovább haladunk Vonyarcvashegy felé. Mi javasolnánk, hogy balra, a móló felé tegyünk egy kitérőt. Megéri, mert onnan látni lehet az összes tanúhegyet. Továbbá a györöki mólón állva az a tézis is megdőlni látszik, hogy a délieknek azért jó, mert onnan látni az északi partot. No, a györökiek ugyanazt látják innen, mint amit Balatonmáriafürdőn ücsörögve láthatunk a vízpartról… Szóval azért ne szaladjunk délre, hogy lássuk az északi partot!

Vonyarcvashegy felé haladva balról a rendezvénytér majd a csónakkikötő következik. Onnan csendes kis utcán folytatódik az utunk, majd jobb- és balkanyar után következik az újabb szakasz (erdős, ligetes, jól járható), mely a vonyarcvashegyi Szent Mihály dombig tart, melyre erős emelkedővel lehet fölkapaszkodni. A helyiek által hegynek titulált tetőn áll Magyarország egyik (egyetlen?) halászkápolnája. Legendája szerint a téli Balatonon bajba jutott halászok emelték, megmenekülésük hálájaként. A domb aljában vannak pihenőpadok. Tovább haladva az egyik legszebb rész következik – villanyvilágítással… A vonyarci strandnál szezonban erős forgalommal találkozhatunk. A vasúti átkelő után folytatódik a kiépített kerékpárút, melyet a gyalogosok is igénybe vesznek… A települést elhagyva újabb nyugis és szép szakasz jön.

Északról ott a Keszthelyi-hegység, a déli oldalon pedig a vasút és a nádas. Beérkezünk Gyenesdiásra. Itt délnek fordulunk, újra átkelünk a síneken, majd pár méter után jobbra találjuk a Bringatanya kerékpáros pihenőhelyet. Folytatjuk utunkat, újabb nagyon szép rész jön, egészen Keszthely határáig. Elhaladunk az alsógyenesi strand és a keszthelyi Libás strand mellett. A hajókikötő után rátérhetünk a keszthelyi mólóig tartó sétányra. Vagy folytatjuk utunkat a kerékpárúton, mely 200 méter után megszűnik és kisebb utcákon vezet. De ezen az útvonalon is elérhető a keszthelyi móló.
Keszthelyen nézzük meg a Helikon Kastélymúzeumot (Festetics-kastély, Hintómúzeum, Vadászati és Vasútmodell kiállítás). A sétálóutcában és a Balatonhoz lefutó utcákban számos műemlékházban gyönyörködhetünk. Több szálláshely, így kemping lehetővé teszi, hogy akár több napon keresztül itt állomásozzunk. De mi a mólótól a vasút és a Balatonpart között futó kijelölt kerékpárúton folytatjuk, a sportpálya mellett. Megérkezünk a Halászcsárda mellé, majd egy szintén kerékpározásra is kijelölt úton végigkövetjük a Helikon strandot és a kempinget. Elhagyva végre épített bringaúton tekerünk. Kisebb kanyargás után egy szabadstrandhoz érünk, majd megszűnik a nyüzsi és a Balaton nyugati oldalán haladunk. Előbb egy erdős majd egy bekerített rész mellett haladunk. Utóbbinál elég szűkös az út. Majd lesz egy patak, jó széles fahíddal. Na azután jön a szokásos vasúti átkelés, ezúttal mindenféle sorompó nélkül… Kiérünk a 71-es út mellé. Szép fasor között haladunk. Fenékpuszta buszmegálló mellett jobbra leágazik az út: Valcum római romjai és tovább haladva a kiépített kerékpárúton a Vönöczky Schenk Jakab kutatóház érhető el. De mi a leágazás után pár méterrel betérünk egy frissítőre a földúton megközelíthető 400 éves Berki kocsmába. A pihenő után jön egy trükkös lejtős jobbkanyar és ha szerencsénk van, balra szürkemarhák legelését nézhetjük. A sík szakasz után megérkezünk a 76-os számú főút mellé. Átkelünk a vasúton, megcsodáljuk a túloldalon a dinnyeárust. Itt ha vki szeretne lemenni a Zala-folyó partjára, akkor balra forduljon (a túloldalról is elérhető, de az nagyobb kitérő). Mi a kerékpárúton haladva átszeljük a Zala-folyót és elhagyjuk Zala-megyét.

Árnyékot adó fák alatt érjük el a balatonberényi leágazót. Itt nekünk balra kell tartani, Balatonberény irányába. Aki mégis egyenesen menne tovább, az Balatonszentgyörgyre jut, ahol a kerékpárút véget ér. De ha már ott járunk, akkor esetleg megnézhetjük a Csillagvárat és a a falu végén balra fordulva műúton elérhetjük Balatonberény központját. Mi azonban az javasoljuk, hogy Balatonszentgyörgyöt most hagyjuk ki, hiszen az elágazótól a “Balatoni kerékpárút” bizonyos szempontból a legjobb szakasza következik. Széles, jó minőségű, viszonylag jól belátható. Lehet haladni, rendesen. Egészen Balatonberény határáig, a vízműtelepig. Beérve a településre osztott pályás kerékpárúton ill. gyalogúton haladunk. Második napunknak ezennel vége is van. Frissítő a Tekergő kerékpáros pihenőhelynél.

Forrás: balcsi.net

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük olvassa el adatvédelmi elveinket. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás